ACTUEEL NIEUWS


Algemene ledenvergadering op 27 maart

De Algemene ledenvergadering is op 

woensdag 27 maart om 20.00 uur 

inloop vanaf 19.30 uur,

adres Nobelhof 1 Sint Pancras.

 

Ivm de beperkte ruimte in ons clubhuis kunt u zich aanmelden via secretariaat@hvsint-pancras.nl. Gestemd zal er onder andere worden over de nieuwe bestuurssamenstelling: Peter Groot, voorzitter, Jan Steltenpool, vice voorzitter, Marco Lem, penningmeester, Piet Rood, algemene zaken, Frans Hand, redactie, Tjitske de Graaf, archiefgroep, Tineke Venneker-Scheer, secretaris en Gerard Venneker, webbeheerder / ICT.


Informatiebord ' Slag bij Vronen' onthuld

Rochussen, Charles 1856 Floris V in de slag bij Vroonen, 1272 Museum Boijmans te Rotterdam
Rochussen, Charles 1856 Floris V in de slag bij Vroonen, 1272 Museum Boijmans te Rotterdam

Woensdagmiddag 27 maart om 16:00 uur onthult wethouder Esther Leibbrand van de gemeente Dijk & Waard het informatiebord van de 'Slag bij Vronen'. Het bord komt met toestemming van de bewoners in de voortuin van Bovenweg 201 in Sint Pancras te staan. Dit is de exacte plaats van de voormalige begraafplaats en kerk waar in 1991 de lugubere  ontdekking werd gedaan van verminkte skeletdelen als bewijs van de wrede slag. 


Historische wandelingen in Sint Pancras.

In de maanden april, mei, juni, juli, augustus en september organiseert de Historische Vereniging Sint-Pancras Historische wandelingen door het dorp.

Onder leiding van een gids kan een wandeling worden gemaakt van ± 3 km. die 2 uur duurt. De wandelingen beginnen om 14.00 uur en om 19.00 uur vanaf Nobelhof 1, 1834 VA Sint Pancras.

 

Groepsgrootte: van 4 tot 8 personen. Mits er een gids beschikbaar is kan er op elke dag van de week worden gewandeld. In april en september wordt alleen ’s middags gewandeld, omdat het ’s avonds al vroeg donker wordt. Tijdens de Nazomerfeesten in september kan er ook ’s avonds een wandeling worden gemaakt op de woensdagavond om 18.30 uur. De kosten zijn € 1,00 per persoon. U dient zich tijdig van te voren op te geven op één van de volgende adressen:

  • Jan Steltenpool, Sperwer 18. Tel. 072-5642908. E-mail: janenelja@quicknet.nl
  •  Jaap de Wit, Van de Vijzellaan 11. Tel. 06-37 39 38 67. E-mail: jj.wit@ziggo.n

Nalatenschap van Trix Ploeger, 1937 - 2022

Met open blik en lichtblauwe ogen staat zij strijdbaar en positief in het leven. Maatschappelijk betrokken, dol op theater en natuur. Een interview met een vrouw die vanaf haar geboorte zichzelf en Sint Pancras trouw is gebleven.

 

’Dit is de inleiding van het interview met Trix Ploeger in de Klin van 2021.

Geboren in 1937 als jongste van 6 kinderen, haar vader verkocht klompen, zaden en gewasbescherming aan huis. Zij was christelijk opgevoed maar koos haar eigen weg: humanistisch en vegetarisch, had progressieve ideeën en was actief bij de Vredesbeweging, zong in strijdkoor Prikkeldraad en was fel tegen oorlog, discriminatie en geweld. Tijdens haar werk begeleidde zij gezinnen die, zoals ze dat zelf noemt, ‘van slag waren’. Haar belangstelling voor theater en natuur kwamen samen tijdens de Strandzesdaagse en Oeral op Terschelling, de jaarlijkse activiteiten waar zij een enthousiaste deelnemer/bezoeker van was.

Tot haar overlijden in 2022 heeft ze, de laatste jaren met hulp van buren en familie, zelfstandig gewoond in haar woning aan de Vijzellaan.

‘Ik heb overal erg van genoten, en de ongemakjes bij het ouder worden horen erbij. Die moet je accepteren, tegen de stroom inzwemmen heeft geen zin.’

 

BRON: De Klin nummer 36 - 2021, Historische Vereniging Sint Pancras.


Verzetslezing 2024

Op donderdag 25 april vindt de jaarlijkse Verzetslezing plaats in de Binding in Zuid-Scharwoude. Het thema van deze lezing is “Joodse onderduikers in de Langedijk.”


Enkele maanden geleden kregen wij als 4 mei comité het verzoek of we mee wilden werken aan het plaatsen van een zogenaamde “Stolpersteine” voor bakker Gerrit Luit Bruin uit Sint Pancras. Met de Stolpersteine worden mensen herdacht die slachtoffer zijn geworden van het nationaalsocialisme in de periode van de Duitse bezetting van Nederland.

 

Lees verder onder de rubriek Presentaties


Verslag presentatie 'Onderweg op de Benedenweg'

Onderweg op de Benedenweg; van Noordeinde tot Zuideinde was de zesde presentatie al weer. Eerder waren dit Het zwembad, de Veert, het Daalmeerpad, de Bovenweg en de Winkeltjes. 

Beelden vanaf de wik van Kroonenburg tot en met de Kruissloot. Beelden van rond 1900-1930; wie weet nog van “de David” en de kroeg aan de Driesprong, afgewisseld met foto’s van nu. De presentatie ging langs oude boerderijen en twee armenhuizen. 

Lees verder onder de rubriek Presentaties


Voorouderspreekuur bij Regionaal Archief

Deskundigen beantwoorden vragen over stamboomonderzoek

 

ALKMAAR – Een inloopmiddag voor iedereen die vragen heeft over stamboomonderzoek en familiegeschiedenis: op vrijdag 23 februari organiseert het Regionaal Archief in Alkmaar voor het eerst een gratis ‘voorouderspreekuur’, in samenwerking met de afdeling Noord-Holland Noord van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV). Deskundigen van de NGV zitten die middag klaar om alle mogelijke vragen te beantwoorden over familieonderzoek. Zo helpen ze beginners met het opstarten van hun stamboomonderzoek en zoeken ze mee naar oplossingen voor meer ervaren genealogen die zijn vastgelopen bij hun onderzoek.

 

Lees verder onder de rubriek Regionaal Archief


Hans Klanker overleden

Op 12 januari van dit jaar overleed Hans Klanker, bijna 80 jaar oud.

Als redactielid van de Historische Vereniging heeft Hans jarenlang zijn steentje bijgedragen aan De Klin en Voorjaarskrant. Vooral door zijn humorvolle verhalen geschreven in de Westfriese taal zullen we hem met een glimlach herinneren.

In aankomende Voorjaarskrant zijn laatste verhaal.


38e Klin

In het clubhuis Nobelhof 1 te Sint Pancras werd afgelopen zaterdag 16 december 2023 de 38ste Klin ingepakt voor bezorging en verzending, zodat de trouwe lezers ‘m ruim voor de feestdagen in de bus hebben. Veel leesplezier!


Geen inloop(zaterdag)middagen meer

De Historische Vereniging Sint-Pancras had in haar clubhuis Nobelhof 1 iedere 1ste zaterdag van de maand tussen 14.00 en 16.00 uur tot voor kort een vast inloopmoment. Een ieder was welkom om even kennis te maken met de activiteiten van de vereniging of zelfs lid te worden.

 

Wegens de matige belangstelling heeft het bestuur in goed overleg besloten om 2 december 2023 de laatste keer te laten zijn. In 2024 zijn er dus geen inloopmomenten meer! 


ANBI Status

De Historische Vereniging Sint-Pancras heeft de Culturele ANBI-status [bij de Belastingdienst geregistreerd onder nummer 8166.30.240].

Om als culturele ANBI aangemerkt te worden moet de instelling voor minstens 90% actief zijn op cultureel gebied. En dat zijn wij immers!

 

Donateurs van culturele ANBI's hebben een belastingvoordeel, omdat voor hen een extra giftenaftrek geldt. U bent donateur van de HVSP zodra u jaarlijks meer betaald dan de € 15 voor het lidmaatschap. Voor het meerdere geldt aftrek als gift op uw jaarlijkse belastingaangifte inkomstenbelasting. Er geldt dan wel een drempel voor deze aftrek. Mocht u van plan zijn om dit minstens 5 jaar te doen dan kan de HVSP dit schriftelijk met u vastleggen en geldt er geen drempel en is daardoor alles aftrekbaar!


Denk er eens over na! Meer informatie bij Peter Groot, 06-40519312.

NB: door de ANBI-status is de HVSP vrijgesteld van erfbelasting of schenkingsbelasting!


Uitslag Nazomerprijsvraag 2023

Tijdens de Nazomermarkt op 9 september jl. ontvingen wij 35 ingevulde formulieren. Wij bedanken alle inzenders voor hun enthousiaste deelname.

De winnaars zijn:

1. Annelies Kloosterboer mocht de vlag van Sint Pancras in ontvangst nemen.
2. Harry Olie werd verblijd met een ‘Slokkie Suntereip’.
3. Marian Zuurbier en Ruud Groenenboom eindigden ex aequo en ontvingen beiden een fles rode wijn. 


Open dag Regionaal Archief

Open dag Regionaal Archief rondom familiegeschiedenis

Informatiemarkt, presentaties en rondleidingen

 

ALKMAAR – Een dag boordevol informatie rond het in kaart brengen van je familiegeschiedenis: op zaterdag 4 november staat het Regionaal Archief in Alkmaar helemaal in het teken van stamboomonderzoek. Samen met HCC!genealogie organiseert het archief dan een rijke en afwisselende dag met een informatiemarkt, presentaties en rondleidingen. De dag is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het doen van voorouderonderzoek. Zowel doorgewinterde als beginnende genealogen zijn van harte welkom op dit gratis evenement.

 

Lees verder onder de rubriek Regionaal Archief


Nieuw najaarsprogramma Regionaal Archief

Nieuw najaarsprogramma Regionaal Archief

Cursussen en gratis rondleidingen 450 jaar Alkmaar Ontzet

 

ALKMAAR – Het Regionaal Archief in Alkmaar heeft ook dit najaar weer een afwisselend aanbod aan cursussen en workshops. Wegens het grote succes staan bovendien de gratis rondleidingen in het kader van 450 jaar Alkmaar Ontzet opnieuw op het programma. De activiteiten bieden iedereen de kans kennis te maken met het archief of de kennis juist te verdiepen.

 

Lees verder onder de rubriek Regionaal Archief


Finale van de 11 Dorpentocht biljarten

Op 24 juni 2023 werd de finale van de 11 Dorpentocht biljarten gespeeld. Deze 11 dorpen uit de regio Langedijk streden om het kampioenschap. De biljartteams moesten een goed doel opgeven uit hun dorp. Het team van Sint Pancras had de Historische Vereniging Sint-Pancras opgegeven als goede doel.

De winnaar en de nummer twee kregen respectievelijk € 1000,00 en
€ 500,00 voor het goede doel van hun keuze. In de finale streden de teams van Dirkshorn en Sint Pancras om de eerste en tweede prijs.

Dirkshorn was de gelukkige winnaar van de eerste prijs en het team van Sint Pancras mocht de cheque van € 500,00 in ontvangst nemen.

De Historische Vereniging Sint-Pancras is zeer verheugd met dit prachtige cadeau en dankt de spelers van team Sint Pancras heel hartelijk! De dame en mannen die deze prestatie hebben geleverd zijn: Gera Knol, Robbert Biegstraaten, Arie Krul en John Swinkels.


3/4 november presentatie in dorpshuis 'de Geist'

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 november geeft Klaas de Graaf een presentatie met de titel "Onderweg op de Benedenweg, van Noord- tot Zuidend", in dorpshuis de Geist. Aanvang 3 november / 20:00 uur, 4 november / 14:00 uur.

Leden van de Historische Vereniging Sint-Pancras kunnen GRATIS kaarten ophalen (max. 2 p.p.) bij Jan Steltenpool, Sperwer 18 of Jaap de Wit, Van de Vijzellaan 11. Niet leden of extra kaarten: € 5.- p.st. Leden buiten Sint Pancras kunnen kaarten reserveren bij Jan Steltenpool, tel. 072-564 29 08 of janenelja@quicknet.nl en Jaap de Wit via Jaap.de.wit@ziggo.nlDownload
Verjaardagskalender t.g.v. 35-jarig bestaan van de vereniging
Voorbeeld van onze verjaardagskalender, gratis voor leden!
HVSP verjaardagskalender 35-jarig bestaa
Adobe Acrobat document 3.9 MB

Verenigingsgebouw Historische Vereniging Sint-Pancras officieel geopend.

Na een proces van jaren kon op 14 september 2018 eindelijk de vlag uit. De Historische Vereniging Sint-Pancras heeft haar eigen verenigingsgebouw. Natuurlijk ging dit met de nodige ceremoniën en feestelijkheden gepaard.

 

Trots verwelkomde voorzitter Jos Neve de 60 genodigden, onder wie de leden van verdienste Anton Bal en Bram Kout, wethouder Jasper Nieuwenhuizen, mevrouw Hannie Coolen-van Meeteren, bestuur en medewerkers van de vereniging. In het kort schetste de voorzitter de geschiedenis van de vereniging van de oprichting in 1985 tot de totstandkoming van dit prachtige eigen verenigingsgebouw. Hierbij memoreerde hij ook de verschillende hobbels die genomen moesten worden met de gemeente Langedijk. Vervolgens gaf hij het woord aan wethouder Jasper Nieuwenhuizen.

 

 

De wethouder ging uiteraard in op de woorden van de voorzitter en kon tevreden vaststellen dat de hobbels grotendeels zijn vlak gestreken. Hij onderstreepte het belang van de Historische Vereniging voor Sint Pancras en feliciteerde de vereniging met dit prachtige onderkomen. Hij deed dit met de overhandiging van een oude stembus van de gemeente Sint Pancras, die in het begin van de vorige eeuw werd gebruikt.

 

 

 

Hierna gaf de voorzitter het woord aan mevrouw

Hannie Coolen-van Meeteren. Hannie Coolen is de dochter van de heer Van Meeteren, een van de 20 oorlogsslachtoffers van wie de naam gegraveerd staat in het monument bij de spoorwegovergang. Ieder jaar bij de herdenking van de fusillade op 15 april richt mevrouw Coolen-van Meeteren het woord tot de leerlingen van de Sint Pancrasser basisscholen. Met haar woorden weet ze de leerlingen ieder jaar weer bijzonder te treffen.

 Tijdens een van haar laatste toespraken gaf ze aan dat ze twee beeldjes had gemaakt die ze graag aan de Historische Vereniging Sint-Pancras wilde schenken als dank voor het in ere houden van de 20 slachtoffers. De toenmalige voorzitter Bram Kout stelde voor om de overhandiging te laten plaatsvinden tijdens de officiële opening van het verenigingsgebouw.

 

 

Na de woorden van mevrouw Coolen-van Meeteren verzocht de voorzitter iedereen naar buiten te gaan voor de officiële openingshandeling door de leden van verdienste, de heren Anton Bal en Bram Kout.

 

Beide heren hebben geen zitting meer in het bestuur, maar zetten zich nog met hart en ziel in voor de vereniging. Door hen te vragen om de officiële opening te verrichten wil het bestuur haar grote dankbaarheid en respect tonen aan beide heren. Met het hijsen van de Sint Pancrasvlag was de opening een feit.

In zijn dankwoord benadrukte Bram Kout de belangrijke rol die de heer Rob Logger heeft gespeeld in de overname en totstandkoming van dit prachtige verenigingsgebouw.

 


Oude berichten zijn hier in het archief te vinden