Actueel


Agenda

 • 21-10-2017 Presentatie Daalmeerpad
 • 14-10-2017 Presentatie Daalmeerpad
 • HIstorische wandelingen in Sint Pancras juli en augustus 2017
 • 14-07-2017 Inloopmiddag Nobelhof 1
 • 13-03-2017 Boek Charles Destrée 
 • December 2016 Uitgave van De Klin 31

Gezocht: systeembeheerders

Social Media in vroeger tijden
Social Media in vroeger tijden

Waar vroeger belangrijk nieuws door de dorpsomroeper werd verkondigd hebben wij heden ten dage de sociale media. HVSP is op zoek naar nieuwe vrijwillige webbeheerders voor zowel de website als de Facebookpagina.

 

Naast de website en de FB-pagina zal de systeembeheerder zich bezighouden met het opstarten en onderhouden van een beeldbank, verstand van onder meer werken met webserver (FTP), bekendheid met een editor en een grafisch programma (eventueel ook basiskennis HTML) zijn dus zeer gewenst. Deze beeldbank zal worden geïnstalleerd door een deskundige die onze medewerkers zal instrueren en in het begin begeleiden. Als het systeem eenmaal draait, zullen de werkzaamheden reuze meevallen. Bovendien kan het werk gedaan worden wanneer het u zelf uitkomt.

 

Bent u deskundig in het omgaan met de computer en wilt u de Historische Vereniging Sint-Pancras een geweldige dienst bewijzen, vraag dan naar meer informatie bij onze secretaris, de heer Jan Steltenpool (janenelja@quicknet.nl) 

 


Presentaties Daalmeerpad

Het Daalmeerpad bij het 1e bruggetje
Het Daalmeerpad bij het 1e bruggetje

Op de zaterdagen 14 en 21 oktober a.s. organiseert de Historische Vereniging Sint-Pancras presentaties over het “Daalmeerpad” in dorpshuis De Geist.

 

De presentatie op 14 oktober begint om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. De presentatie op 21 oktober begint om 14.00 uur, zaal open om 13.30 uur.

 

 

 

Het Daalmeerpad, bij oudere Sint Pancrassers en Koedijkers beter bekend als “De zeven bruggetjes”, was vóór de verkaveling in de jaren ’70 het fiets- en voetpad tussen Koedijk en Sint Pancras. Het liep dwars door het “Rijk der 1000 eilanden”. Links en rechts van het pad lagen de akkertjes en weilanden. Met hun akkerschuiten voeren de tuinders en boeren naar hun werk en aan het einde van de dag werden de producten, meestal kool, met de “koolvlet” mee naar huis genomen. Om met hun lading onder de bruggetjes door te kunnen varen, waren deze extra verhoogd. Fietsers moesten daarom flink aanzetten om deze hindernissen te kunnen passeren. Dit ging niet altijd zonder problemen, vooral na een avondje stappen of na de Koedijker kermis.

 

Eenzaam in het open land stond halverwege het Daalmeerpad de bekende orgelzaal van Cor Booy. Bezoekers van een concert parkeerden hun auto aan de Benedenweg en gingen lopend over het pad naar hun bestemming. Ruim 100 jaar geleden beschikte Sint Pancras nog niet over een eigen huisarts. Dokter Melchior van Koedijk had ook de inwoners van Sint Pancras in zijn praktijk. Voor spoedgevallen of bevallingen moest hij menigmaal lopend over het Daalmeerpad, dat toen nog niet helemaal betegeld was, naar Sint Pancras. In 1912 werd besloten dat dokter Melchior zijn praktijk in Sint Pancras zou vestigen. Maar voor spoedgevallen moest hij toch weer over het Daalmeerpad, maar nu naar Koedijk.

 

De naam Daalmeerpad bestaat nog steeds en loopt nu dwars door de bebouwing van de Daalmeer, van de zeven bruggetjes is niets meer te herkennen. Het is een stukje geschiedenis dat door de Historische Vereniging Sint-Pancras is vastgelegd en dat tijdens de presentaties weer even tot leven komt. Als u mooie herinneringen of sterke verhalen heeft over het Daalmeerpad bent u van harte uitgenodigd om deze tijdens de presentatie te komen vertellen. Ook de jeugdige Sint Pancrasser nodigen wij van harte uit om kennis te nemen van een stukje geschiedenis van ons mooie dorp.

 

 

Omdat we niet meer dan 200 mensen mogen toelaten, werken we met toegangskaarten. Voor leden van de Historische Vereniging Sint-Pancras zijn deze kaarten gratis af te halen. Niet-leden betalen € 5,00. De kaarten zijn af te halen op de volgende adressen:

 

Jaap de Wit, Van de Vijzellaan 11;

Bram Kout, Benedenweg 84;

Jan Steltenpool, Sperwer 18.

 

Voor leden buiten Sint Pancras bestaat de mogelijkheid om kaarten te reserveren op tel.nr. 072-564 29 08 of e-mail janenelja@quicknet.nl .

 


HVSP in de krant

In de Alkmaarsche Courant van afgelopen zaterdag 19 augustus een leuk artikel over de nieuwe "eigen" plek van de vereniging.


Historische wandelingen in Sint Pancras

In het kader van de Langedijker Woensdagen organiseert de Historische Vereniging Sint-Pancras in de maanden juli en augustus weer elke woensdag historische wandelingen door het dorp.

 

Onder leiding van een gids kan een wandeling worden gemaakt van ± 3 km. die 2 uur duurt. De wandelingen beginnen om 14.00 uur en om 19.00 uur vanaf Nobelhof 1, 1834 VA Sint Pancras. Maximale groepsgrootte: 8 personen. De wandelingen zijn gratis. Een vrijwillige bijdrage voor de verenigingskas wordt zeer op prijs gesteld. U dient zich van te voren op te geven op één van de volgende adressen:

 

·         Bram Kout, Benedenweg 84. Tel. 072-5643012. E-mail: bramjannie@quicknet.nl

·         Jan Steltenpool, Sperwer 18. Tel. 072-5642908. E-mail: janenelja@quicknet.nl

·         Jaap de Wit, Van de Vijzellaan 11 Tel. 072-5642906. E-mail: jj.wit@ziggo.nl

 

In de periode mei t/m oktober kunt u ook op een andere dag dan de woensdag reserveren, echter alleen als er gidsen beschikbaar zijn.


Inloopmiddag Nobelhof 1 medewerkers en sponsors

Nobelhof 1
Nobelhof 1

Het bestuur van de Historische Vereniging Sint-Pancras is bijzonder trots op haar eigen onderkomen op Nobelhof 1. Hoewel er nog heel veel moet gebeuren, voordat de officiële opening kan plaatsvinden, wilden we onze trouwe medewerkers en sponsoren alvast een kijkje laten nemen tijdens een inloopmiddag 14 juli. Veel vrijwilligers maakten van deze gelegenheid gebruik. De foto’s (van Mary Geluk) in het foto album geven een impressie van dit gezellige samenzijn. 


"Onthullingen van een terrorist" door Charles Destrée


De heer Charles Destrée, zoon van de Sint Pancrasser huisarts dokter Destrée, vraagt uw aandacht voor de herziene uitgave van zijn boek “Onthullingen van een terrorist”. Een historisch rapport over de jacht in Sint Pancras door de Sicherheitsdienst/Gestapo op “communistische terroristen” op 25 april 1945.

 

Het boek is te bestellen op bol.com of bruna.nl.


Nobelhof 1

De werkzaamheden in Nobelhof 1 zijn in volle gang, de metamorfose van het oude Witte Kruis-gebouw is ongelofelijk! 

 

Het begint er nu toch echt naar uit te zien dat we binnen afzienbare tijd ons eigen onderkomen kunnen betrekken.

 

Daarom even een korte stand van zaken:

 • Inpandig zijn de grootste werkzaamheden gereed, momenteel wordt sanitair en CV-installatie geplaatst. 
 • Elektra en alarminstallatie moeten nog worden afgemonteerd. 
 • Schilderwerkzaamheden worden momenteel uitgevoerd door Espeq (leerlingenstelsel), alles staat in de grondverf, verwachting is dat de werkzaamheden in week 10 zijn afgerond. 
 • Zandcementvloer wordt 27 februari gestort, daarna kunnen wanden gesausd worden. 
 • M.b.t. de vloer(bedekking) wordt binnenkort een besluit verwacht. 
 • Keuken wordt binnenkort verwacht. 
 • Datum definitieve oplevering nog niet bekend, we hopen op april 2017. 
 • Na oplevering zal grondig moeten worden schoongemaakt. 
 • Na de schoonmaak kan worden overgegaan op plaatsen verlichting en de verdere inrichting.

 


De Klin 31

Vol trots presenteert de Historische Vereniging Sint-Pancras haar jaarboek De Klin nummer 31-2016. Ook dit jaar staat De Klin weer boordevol verhalen over bekende Sint Pancrassers en stukjes geschiedenis van ons mooie dorp. 

 

De Inhoudsopgave vind u hier.  

 


Oude berichten zijn hier in het archief te vinden