Het dorp Sint-Pancras


Sint Pancras is één van de vijf dorpen die samen de gemeente Langedijk vormen. Van noord naar zuid: Oudkarspel, Noord-Scharwoude, Zuid-Scharwoude, Broek op Langedijk, Koedijk (gedeeltelijk) en Sint Pancras. De gemeente Langedijk telt  27.721 inwoners (30 april 2017, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 26,99 km2 (waarvan 0,83 km2 water).


Sint Pancras is het meest zuidelijke deel van de gemeente en telt 6.035 inwoners, verdeeld over 2.420  huishoudens (januari 2017). Tot 1990 was Sint Pancras een zelfstandige gemeente. De inwoners van Sint Pancras kozen toen voor herindeling met Langedijk omdat zij liever niet ingelijfd wilden worden bij Alkmaar. In 1972 had Sint Pancras al het deel ten zuiden van de spoorlijn aan Alkmaar moeten afstaan. 

 

 

 

De ligging van Sint Pancras in het zuiden van de gemeente Langedijk

Het wapen van Sint Pancras is afgebeeld in de linkerbovenhoek van deze website. Dit wapen is aan het dorp toegewezen in een Ordonnantie van de Hoge Raad voor de Adel van 1818. Er bestaan overigens ook andere varianten van het wapenEn hier zijn nog twee varianten van het wapen, waaronder het wapen in de Vlag van Sint Pancras. 


 

Er zijn twee Rijksmonumenten in ons dorp:

 

Deze molen werd lang "De molen van Jong" genoemd. Daarna was Jac Kriek eigenaar tot november 2014. Thans zijn Suzanne Jong en Rob Basten de eigenaren. De functie van de molen was: afwatering van het Geestmerambacht naar het hoger gelegen boezemwater van de ringvaart van de Heerhugowaard. In 1930 werd het Kanaal Alkmaar-Kolhorn (achter de molen) door deze ringvaart aangelegd. Daarbij werd de vaart verbreed. De molen is recent geheel gerestaureerd, zie www.twuyvermolen.nl.
Meer informatie over 'Molen A' en fraaie foto's.

 Witte Kerk op het Kerkplein is allang niet meer wit, maar heeft zijn naam behouden. Meer dan 500 jaar kijkt de kerktoren op het dorp neer. Zie ook: 12 gravures en foto's van de kerkOverige monumenten:

Het monument bij de spoorlijn. Op deze plek werden op 15 april 1945, vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, 20 gevangenen gefusilleerd als represaille voor de aanslag op de spoorlijn Amsterdam-Den Helder. (Zie ook de pagina Geschiedenis.)

De kloetende tuinder op weg naar zijn akker. Het beeld is een geschenk van het Kossen-Leyenfonds ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum (1976-2001) aan de gemeenschap van Sint Pancras. Het monument is gemaakt door de beeldhouwer John Bier en is op 8 september 2001 onthuld door Siem Wognum.
Zie ook: Mens & Dier in Steen & Brons (Website over beelden).


De Twuyverhoek

De Twuyverhoek is de jongste wijk van het dorp en kenmerkt zich door verrassende architectuur, waarmee getracht wordt typische kenmerken van de traditionele dorpsbebouwing in de nieuwbouw toe te passen. De Twuyverhoek grenst aan de Twuyverweg en de Dijkstalweg.

 

Meer foto's van en informatie over de Twuyverhoek is hier te vinden.


De Groene Loper

Op deze kaart zie je duidelijk de plannen voor o.a. de waterpartijen en nieuwe fietspaden aan de noordkant van Sint Pancras. 


Dorpsplatform

Op 31 jan. 2005 is in het gemeentehuis van Langedijk het convenant ondertekend betreffende het project Dorpsgericht Samenwerken. Als schakel tussen de wijk en de gemeente, is er in het kader van het project Dorpsgericht Samenwerken een belangrijke rol weggelegd voor het Dorpsplatform.