Open dag Regionaal Archief Alkmaar

Persbericht

Donderdag 17 oktober 2019

Van Perkament tot Pac-Man

 

Alkmaar—Het woord ‘archief’ roept bij veel mensen beelden op van stof en vergeelde documenten die hermetisch zijn afgesloten van de buitenwereld. Het Regionaal Archief wil zaterdag 9 november tijdens de open dag laten zien dat die beelden niet kloppen (Bergerweg 1 Alkmaar, 11.00-16.00 uur). In de depots van het archief worden veel schatten bewaard: van prachtige middeleeuwse perkamenten oorkonden tot digitale documenten en computerspellen. Bezoekers van de open dag kunnen retrocomputerspellen spelen, een reis door de tijd maken in de depots van het archief, floppy’s laten uitlezen en advies krijgen over het bewaren van papieren en digitale documenten.

 

In de studiezaal van het Archief kunnen retrocomputerspelletjes worden gespeeld. Die worden door het Homecomputermuseum uit Helmond beschikbaar gesteld. Ook kunnen bezoekers meer te weten komen over de games en andere digitale documenten die het archief bewaart, of vragen stellen over het bewaren van eigen digitaal materiaal. Wie nog 5,25” of 3,5” floppy’s voor de pc thuis heeft en die zelf niet meer kan bekijken, kan ze laten uitlezen.

 

Ook oude documenten en boeken komen tijdens de open dag aan bod. Wat voor spullen bewaart het Archief? En hoe zorgen we ervoor dat alles ook over honderden jaren nog bestudeerd en gebruikt kan worden? Er wordt ‘live’ gerestaureerd gedurende de dag.  Onze restauratoren beantwoorden graag vragen over het bewaren van (uw eigen) papieren, boeken, foto’s of ander ‘analoog’ materiaal.

 

De depots van het Regionaal Archief zijn tijdens de open dag geopend. Normaal zijn ze gesloten voor bezoekers. Medewerkers vertellen over de bijzondere boeken, kaarten, foto’s, brieven en andere documenten die er worden bewaard. Bezoekers komen oog in oog te staan met de eeuwenoude stadsrechten van Alkmaar, Schagen en Barsingerhorn, de befaamde polsstokbriefjes, prachtige handschriften en oude drukken, documenten uit de beide Wereldoorlogen en eeuwenoude brieven – onder andere van VOC-vaarders uit De Rijp en Alkmaar.

 

 

Zie voor meer informatie regionaalarchief.nl/opendag of de Facebookpagina van het Regionaal Archief. 


Afbeelding 1: Het stadsrecht van Alkmaar (uiterst links), de polsstokbriefjes, het computerspel ‘Marooners’ en moderne – maar toch al verouderde – informatiedragers: ze worden allemaal bewaard bij het Regionaal Archief. 

Afbeelding 2: Van middeleeuws perkament tot de digitale wereld: het zegel van Maria van Bourgondië (1481) naast diskettes, een casettebandje en een computerspel.

Afbeelding 3: De oude ambachtsschool aan de Bergerweg 1, waar het Regionaal Archief Alkmaar gevestigd is. 

 

Cursussen Workshops en Rondleidingen

Februari - juni 2019

Heeft u interesse in de geschiedenis van de regio of genealogie? Dan bent u aan het goede adres bij het Regionaal Archief. Wij verzorgen ieder jaar cursussen en workshops over diverse onderwerpen.

Ze worden allemaal gehouden bij het Archief aan de Bergerweg 1 in Alkmaar. Aanmelden kan via het aanmeldformulier op www.regionaalarchief.nl/aanmelden of telefonisch via 072-8508200

Introductiemiddag Archief

Datum:woensdag 6 februari, 6 maart, 10 april, 8 mei en 5 juni

Tijd: 14.30 - 16.30 uur

Kosten: gratis

 

Workshop op zoek naar uw familiegeschiedenis

Datum: donderdag 7 en 14 maart 2019

Tijd: 14.30 - 17.00 uur

Kosten:€ 5,00

 

Workshop onderzoek naar huizen, winkels en bedrijven

Datum: donderdag 9 en 16 mei 2019

Tijd: 14.30 - 17.00 uur

Kosten: € 5,00

 

Cursus Vrouwenlevens en vrouwenletteren in Alkmaar

Datum: vrijdag 1, 8, 15 en 22 maart 2019

Tijd: 14.30 - 16.30 uur

Kosten: € 60,00 inclusief lesmateriaal

Maximaal 12 deelnemers

 

Rondleidingen bij het archief

Datum: in overleg

Duur: 1,5 uur

Prijs: € 45.00 per groep van max 15 personen

Inhoud en duur kan op uw wensen worden afgestemd.

De prijs wordt hierop aangepast

 

Voor meer informatie of een aanmelding kunt u bellen naar 072-8508200 of mailen naar

info@archiefalkmaar.nl

Foto 1:  Portret van alom gevierd schrijfster Truitje Bosboom - Touissant (circa 1882), misschien wel de beroemdste Alkmaarse uit de 19de eeuw. Zij is een van de vrouwen die aan bod komt tijdens de cursus Vrouwenlevens en vrouwenletteren

Foto 2:  Een winkelstraat anno 1920, met van links naar rechts kruidenierszaak J.Bak, Van Ree ijzerhandel en J.F. van Lieshouts winkel in chocolade en suikerwerken (Luttik Oudorp te Alkmaar). In het water liggen afgemeerde marktschuiten. Wie meer wil weten over een winkel, pand of straat kan terecht bij de cursus Op zoek naar de geschiedenis van huizen, winkels en bedrijven.

Foto 3:  Onderzoek doen in het archief, juni 1979. De bronnen zijn hetzelfde gebleven, maar de studiezaal en onderzoeksmogelijkheden zijn veel veranderd sinds de jaren '70. Wie kennis wil maken met het huidige archief, is welkom bij een van de gratis introductiedagen.