REGIONAAL ARCHIEF


Middag over Tweede Wereldoorlog bij Regionaal Archief

Deskundigen beantwoorden vragen over de oorlogsjaren

 

ALKMAAR – Zaterdagmiddag 20 april staat het Regionaal Archief in Alkmaar in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Die middag is er in de studiezaal van het archief materiaal uit de oorlog te bekijken en zijn presentaties en rondleidingen door de depots. Deskundigen beantwoorden dan bovendien alle mogelijke vragen over de oorlogsjaren. Wie zelf nog foto’s, films of documenten uit de oorlogsjaren in huis heeft kan ook bij het archief terecht: om er meer over te weten te komen, of om ze bij het archief onder te brengen.

 

Iedereen die meer wil ontdekken over de Tweede Wereldoorlog in de regio kan op 20 april terecht in de studiezaal van het Regionaal Archief. Wie bijvoorbeeld wil uitzoeken wat de rol van zijn (groot)ouders tijdens de oorlog was wordt die middag op weg geholpen, en verschillende experts zitten klaar om vragen te beantwoorden over onderwerpen als de holocaust, collaboratie en de luchtoorlog.

 

Presentaties

Tijdens deze themamiddag zijn archiefstukken, foto’s en filmmateriaal uit en over de oorlog te bekijken, en materiaal dat afkomstig is uit het bunkermuseum van de Stichting Alkmaar 40-45. De schrijvers van het nieuwe boek Militairen in Alkmaar 1940-1945 geven twee korte presentaties. Ook zijn er rondleidingen te volgen door de depots van het Regionaal Archief.

 

Materiaal schenken

Het Regionaal Archief bezit een ruime collectie met documenten rond de Tweede Wereldoorlog, maar breidt die graag uit. Wie nog materiaal heeft liggen over bijvoorbeeld het verzet, de Duitse bezetter, collaboratie, onderduiken of het lot van de joodse inwoners van de regio en dat niet meer thuis wil bewaren of breder beschikbaar wil stellen, zou een schenking aan het archief kunnen overwegen. 

 

Informatie

De themamiddag over de Tweede Wereldoorlog vindt plaats op zaterdag 20 april tussen 12 en 16 uur, in het Regionaal Archief aan de Bergerweg 1 in Alkmaar. De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig; iedereen is van harte welkom om die middag langs te komen. Het volledige programma is te vinden op de website van het Regionaal Archief: archiefalkmaar.nl/20april. Inschrijven voor een van de lezingen of rondleidingen kan tijdens de middag zelf bij de studiezaalbalie van het archief.

 

 

Foto’s

Foto 1: Twee mannen wuiven naar geallieerde vliegtuigen, Heiloo, mei 1945. Foto: J. Smit.

Foto 2: Duitse soldaten op het Waagplein, circa 1942. Fotograaf onbekend.

 

 


Voorouderspreekuur bij het Regionaal Archief

Deskundigen beantwoorden vragen over stamboomonderzoek

 

ALKMAAR – Een inloopmiddag voor iedereen die vragen heeft over stamboomonderzoek en familiegeschiedenis: op vrijdag 23 februari organiseert het Regionaal Archief in Alkmaar voor het eerst een gratis ‘voorouderspreekuur’, in samenwerking met de afdeling Noord-Holland Noord van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV). Deskundigen van de NGV zitten die middag klaar om alle mogelijke vragen te beantwoorden over familieonderzoek. Zo helpen ze beginners met het opstarten van hun stamboomonderzoek en zoeken ze mee naar oplossingen voor meer ervaren genealogen die zijn vastgelopen bij hun onderzoek.

 

De enthousiaste vrijwilligers van de NGV geven tijdens het voorouderspreekuur voorlichting en tips over de aanpak van stamboomonderzoek en het online zoeken naar genealogische gegevens, en demonstreren programma’s waarin de gevonden informatie over voorouders kan worden opgeslagen. Ze vertellen hoe zulke gegevens in de studiezaal van het Regionaal Archief opgezocht en verwerkt kunnen worden en helpen bij het lezen van de soms moeilijk leesbare handschriften van de oude documenten. Later deze middag is bovendien een specialist in voorouderonderzoek in Duitsland aanwezig, afkomstig van de afdeling Hollands Noorder Kwartier van de NGV.

 

Eerste keer in Alkmaar

De Nederlandse Genealogische Vereniging heeft als doel onderzoek naar stamboom en familiegeschiedenis te bevorderen. De ervaren genealogen van de NGV staan onderzoekers regelmatig bij tijdens voorouderspreekuren. Omdat het op 23 februari de eerste keer is dat zo'n voorouderspreekuur plaatsvindt in Alkmaar, wordt er om 13 uur afgetrapt met een korte uitleg over de collecties van het Regionaal Archief. Bovendien is er die middag de mogelijkheid om deel te nemen aan een rondleiding door de depots waar de archiefstukken worden bewaard en daarmee een kijkje te nemen achter de schermen van het archief.

 

Informatie

Het voorouderspreekuur vindt plaats op vrijdag 23 februari, tussen 13 uur en 16.30 uur in het Regionaal Archief aan de Bergerweg 1 in Alkmaar. De toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig; iedereen is van harte welkom om die middag langs te komen, ook niet-leden van de NGV. Het is handig een bezoek aan het voorouderspreekuur voor te bereiden door zo veel mogelijk gegevens te verzamelen over ouders en grootouders, zoals geboortedata, geboorteplaatsen en trouwdata. Specifieke vragen kunnen eventueel alvast van tevoren worden gesteld via een mail naar: secretaris-nhn@ngv.nl.

 

 

Foto’s

Foto 1: Een Alkmaars gezin poseert in de jaren twintig/dertig in de achtertuin. 

Foto 2: Een Alkmaars gezin poseert in de jaren twintig/dertig voor een huis.

 


Open dag Regionaal Archief rondom familiegeschiedenis

Informatiemarkt, presentaties en rondleidingen

 

ALKMAAR – Een dag boordevol informatie rond het in kaart brengen van je familiegeschiedenis: op zaterdag 4 november staat het Regionaal Archief in Alkmaar helemaal in het teken van stamboomonderzoek. Samen met HCC!genealogie organiseert het archief dan een rijke en afwisselende dag met een informatiemarkt, presentaties en rondleidingen. De dag is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het doen van voorouderonderzoek. Zowel doorgewinterde als beginnende genealogen zijn van harte welkom op dit gratis evenement.

 

Tijdens de informatiemarkt kunnen bezoekers zich onderdompelen in de wereld van stamboomonderzoek. Hier zijn tientallen organisaties vertegenwoordigd om vragen te beantwoorden over familieonderzoek en het vastleggen van stamboomgegevens. Zo zijn er softwaremakers van de bekendste genealogieprogramma's aanwezig en worden er genealogische apps en websites gedemonstreerd en handige tips gegeven. Medewerkers van het archief en ervaren adviseurs staan klaar om iedereen verder te helpen en te ondersteunen bij het ontrafelen van de familiegeschiedenis. 

 

Lezingen en rondleidingen

Daarnaast zijn er korte lezingen over verschillende onderwerpen: over de mogelijkheden van de website FamilySearch en over het gebruik van genealogische apps, maar ook over onderzoek naar immigranten in Alkmaarse historische bronnen. Historicus Jan van Baar vertelt over zijn zoektocht naar de verhalen achter de namen van de Alkmaarse joden die slachtoffer werden van vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens gratis rondleidingen door de gewoonlijk gesloten depots van het Regionaal Archief komen bezoekers oog in oog te staan met de topstukken van het archief en eeuwenoude genealogische bronnen.

 

Genealogische computerprogramma’s

Deze dag in Alkmaar is de zestiende stamboomdag die HCC!genealogie organiseert. HCC!genealogie in een onderdeel van de HCC, de grootste computerclub in de Benelux, en beschikt over een omvangrijk netwerk voor de uitwisseling van kennis en ervaring over de methoden en mogelijkheden van stamboomonderzoek, genealogische computerprogramma’s en alles wat het internet op dit gebied te bieden heeft. De stamboomdag is een mooie kans nieuwe contacten te leggen met mede-genealogen en te genieten van een dag vol historische ontdekkingen.

 

Meer informatie

De stamboomdag van HCC!genealogie is op 4 november tussen 10 en 16 uur te bezoeken in het Regionaal Archief aan de Bergerweg 1 in Alkmaar. Meer informatie over het programma: https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/hcc

 

Foto’s

Foto 1 Een gezin gefotografeerd door de Alkmaarse Dames Vlaanderen.

Foto 2 Het Regionaal Archief aan de Bergerweg in Alkmaar.

 


Nieuw najaarsprogramma Regionaal Archief

Cursussen en gratis rondleidingen 450 jaar Alkmaar Ontzet

 

ALKMAAR – Het Regionaal Archief in Alkmaar heeft ook dit najaar weer een afwisselend aanbod aan cursussen en workshops. Wegens het grote succes staan bovendien de gratis rondleidingen in het kader van 450 jaar Alkmaar Ontzet opnieuw op het programma. De activiteiten bieden iedereen de kans kennis te maken met het archief of de kennis juist te verdiepen.

 

Foto’s bekijken of stamboom uitzoeken

Terug is ook de populaire laagdrempelige gratis workshop fotoherkenning: onder het motto ‘Hee, wat zien ik?!’ worden samen met de beeldconservator van het archief opmerkelijke foto’s uit de collectie bekeken en besproken. Verder zijn er weer de korte gratis introducties waarin deelnemers leren hoe ze kunnen starten met het uitzoeken van hun familiegeschiedenis. Voor wie al ervaring heeft met het lezen en begrijpen van oude handschriften heeft het archief de vervolgcursus oud schrift.

 

Rondleidingen Alkmaar Ontzet

Om te vieren dat het 450 jaar geleden is dat Alkmaar een belegering door Spaanse troepen wist te doorstaan biedt het Regionaal Archief ook de rest van het jaar nog iedere eerste maandag van de maand gratis rondleidingen door de depots die gewoonlijk voor het publiek gesloten blijven. De rondleiding voert langs unieke topstukken die samen het verhaal vertellen van het Beleg en Ontzet van Alkmaar in 1573.

 

Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 september is het gebouw van het Regionaal Archief, de oude Ambachtsschool aan de Bergerweg 1 in Alkmaar, deels geopend voor het publiek. Er zijn dan oude foto’s van de school te bekijken, en archiefmedewerkers beantwoorden vragen over het archief en over bijvoorbeeld het uitpluizen van een stamboom of de geschiedenis van een huis. Ook deze dag zijn er gratis rondleidingen over het Beleg en Ontzet van Alkmaar. In de Alkmaarse Grote Kerk is het Regionaal Archief vertegenwoordigd met een stand op de Erfgoedmarkt, waar onder meer boeken worden verkocht en activiteiten voor kinderen zijn.

 

Meer informatie

Meer informatie over de cursussen en rondleidingen en eventuele kosten is te vinden op regionaalarchief.nl/cursussen. Vooraf aanmelden is noodzakelijk; dat kan per e-mail (info@archiefalkmaar.nl) of telefonisch (072-8508200). 

Cursussen en rondleidingen vinden plaats in het Regionaal Archief aan de Bergerweg 1.
Cursussen en rondleidingen vinden plaats in het Regionaal Archief aan de Bergerweg 1.
Tijdens de workshop fotoherkenning worden oude foto’s bekeken en besproken.
Tijdens de workshop fotoherkenning worden oude foto’s bekeken en besproken.

Download
Regionaal Archief Cursusprogramma 2022
Regionaal Archief - Cursusprogramma voor
Adobe Acrobat document 693.6 KB

Download
Alkmaars Historisch Café Willem Schermerhorn
Alkmaars Historisch Café Schermerhorn.pd
Adobe Acrobat document 408.2 KB

Download
Regionaal Archief - Burgerlijke Stand online
Persbericht Regionaal Archief - Burgerli
Adobe Acrobat document 404.2 KB

Download
Historisch Café, Online lezing over Noord-Hollands landschap, Het vlakke land als inspiratie
Persbericht Alkmaars Historisch Café - L
Adobe Acrobat document 244.0 KB

De familie Drukker en de tragiek van joods Alkmaar

Download
Regionaal Archief, online lezing familie Drukker en de tragiek van joods Alkmaar
Persbericht RAA, lezing familie Drukker
Adobe Acrobat document 244.6 KB

Presentatie Alkmaar-Noord in de jaren tachtig van de vorige euuw

Download
Presentatie Alkmaar-Noord in de jaren tachtig van de vorige eeuw
Persbericht Regionaal Archief - Presenta
Adobe Acrobat document 503.1 KB

Digitale middag over familiegeschiedenis, tips bij het zoeken naar voorouders die migreerden

Download
!! IS AFGELAST DOOR REGIONAAL ARCHIEF I.V.M. COVID-19 MAATREGELEN !! Digitale middag over familiegeschiedenis, tips bij het zoeken naar voorouders die migreerden
Persbericht Regionaal Archief - Digitale
Adobe Acrobat document 560.2 KB

Verhalen en foto’s uit het Alkmaar van vroeger.  Bundel Ik was erbij is feest der herkenning

ALKMAAR – Een rijk geïllustreerde bundel met opmerkelijke verhalen van vroeger betekent een feest der herkenning voor iedereen die opgroeide in Alkmaar of omgeving. In het nieuwe boek Ik was erbij zijn tientallen verhalen verzameld die oorspronkelijk verschenen in de populaire rubriek in de Alkmaarsche Courant, verrijkt met de reacties van lezers. Het boek is een initiatief van het Regionaal Archief, bedoeld om het verleden levend te houden. Tot het eind van het jaar is de bundel te koop voor een gereduceerde prijs.

 

Behalve herkenning en nostalgie biedt het boek ook volop nieuwe wetenswaardigheden over de geschiedenis van de afgelopen eeuw, uit Alkmaar en uit de regio. Zo passeren de HBS aan de Paardenmarkt, het kampioenschap van AZ en de overstroming van de Laat in 1955 de revue, en zijn er verhalen over onder meer Foto Jonker in Egmond aan Zee, het Bukpopfestival in Heiloo en de school van de zusters Ursulinen in Bergen. Het boek staat boordevol illustraties, van oude foto’s en affiches tot advertenties uit de kranten van toen.

 

‘Vaak kan een oude foto of een verhaal over een gebeurtenis van lang geleden oude herinneringen weer oproepen,’ schrijft oud-burgemeester Piet Bruinooge in het voorwoord. ‘Dit geldt ook voor de verhalen die in dit boek gebundeld zijn.’

 

 

De nieuwe bundel met verhalen uit de rubriek ‘Ik was erbij’ is de derde in een reeks. Twee eerdere bundels waren in 2008 en 2010 snel uitverkocht. Deze derde bundel staat vol met nieuwe verhalen. Het kloeke boek is te koop bij een aantal Alkmaarse boekhandels en bij het Regionaal Archief, en kost tot het eind van het jaar € 12,95 in plaats van € 17,95. Vrienden van het Archief die het boek graag thuisgestuurd willen krijgen betalen geen verzendkosten.

Foto 1: De nieuwe bundel Ik was erbij staat boordevol verhalen en foto’s van vroeger. 

Foto 2: Natuurkundeles op de kweekschool van de zusters Ursulinen in Bergen, ca. 1910. Foto: Regionaal Archief Alkmaar.

Foto 3: Wateroverlast in de Alkmaarse Laat, augustus 1955. Foto: Regionaal Archief Alkmaar.

Foto 4: Rolschaatsen op de Juliana van Stolberglaan tijdens de autoloze zondagen van 1973. Foto: Regionaal Archief Alkmaar.

Foto 5: Aanplakactie voor festival Bukpop in Heiloo, 1982. Foto: René Alphenaar.


Historische verhalen over het Beleg van Alkmaar,  Regionaal Archief presenteert bronnen digitaal

ALKMAAR – Met de viering van Alkmaars Ontzet voor de deur lanceert het Regionaal Archief een presentatie van de meest aansprekende historische bronnen over het Beleg van Alkmaar op digitaal educatief platform Geschiedenislokaal. Archiefstukken als brieven en rekeningen, ooggetuigenverslagen, afbeeldingen en objecten vertellen daar op een toegankelijke manier de verhalen van het Beleg – uit Alkmaar én de omgeving – en brengen samen de periode tot leven.

 

Alkmaar was de eerste Nederlandse stad die tijdens de Tachtigjarige Oorlog het Spaanse leger wist te weerstaan: na een belegering van zeven weken trokken de Spanjaarden zich op 8 oktober 1573 terug. De documenten en afbeeldingen die het Regionaal Archief heeft verzameld op Geschiedenislokaal brengen de veelbewogen tijd van het Beleg heel dichtbij. 

 

Zo was het beroemde polsstokbriefje een noodkreet om hulp vanuit het door Spanjaarden omsingelde Alkmaar dat wellicht opgerold en verborgen in een polsstok de stad uit werd gesmokkeld. En is er een Alkmaarse ooggetuige die beschrijft hoe een meisje in een klooster bij de Paardenmarkt in haar hoofd getroffen werd door een Spaanse kanonskogel, waarbij haar ‘brein tegen de muur sprong’. De documenten tonen ook de impact van de komst van het Spaanse leger in de omliggende plaatsen. Mannen uit Graft en De Rijp werden opgeroepen om mee te helpen met de aanleg van de Alkmaarse verdedigingswerken – een race tegen de klok – en de inwoners van Egmond moesten op eigen kosten een geuzenleger zien te onderhouden.

 

De website Geschiedenislokaal maakt lokale historische bronnen aan de hand van verschillende thema’s toegankelijk voor docenten en leerlingen in het voortgezet onderwijs – en natuurlijk ook voor alle andere geïnteresseerden. De eerst 25 bronnen met verhalen over het Beleg, afkomstig uit het Regionaal Archief en andere instellingen zoals het Stedelijk Museum Alkmaar, zijn nu te vinden via deze link

De website wordt voortdurend uitgebreid met nieuwe bronnen en thema’s. Het Geschiedenislokaal van het Regionaal Archief bevat verder onder meer bronnen over de Tweede Wereldoorlog in de regio en over de Middeleeuwen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaart van de Spaanse belegering van Alkmaar, uit 1603. Regionaal Archief Alkmaar.

 

 

 

'Polsstokbriefje', ondertekend door geuzenleiders en Alkmaarse stadsbestuurders. Regionaal Archief Alkmaar.

Zwaard van Jacob Cabeliau, namens de geuzen bevelhebber in Alkmaar. Rijksmuseum Amsterdam


Oudste geluidsopname te horen bij Regionaal Archief

Alkmaarse schooldirecteur deed onderzoek naar klanken

ALKMAAR – De oudste geluidsopname van Alkmaar en misschien wel van heel Nederland is voor het eerste online te beluisteren. Het Regionaal Archief in Alkmaar trof bij het inventariseren van de geluidscollectie een kopie van de oude opname aan. Die staat op een magneetband uit de jaren zeventig. De Alkmaarse onderzoeker Jan Daniël Boeke maakte de geluidsopname op 9 maart 1898 met een zogenaamde fonograaf, een soort voorloper van de platenspeler. Hij is te horen terwijl hij een reeks klinkers uitspreekt en afsluit met ‘Hiep hiep hiep hoera!’ De tot nu toe aantoonbaar oudste bekende Nederlandstalige geluidsopname stamde uit december 1899.

 

 

De chemicus Boeke, die ook directeur was van de HBS in Alkmaar, deed met de fonograaf onderzoek naar taal en klanken. De fonograaf, het eerste apparaat dat geluid kon opnemen én afspelen, ving via een trechter geluidstrillingen op. Een naald graveerde de weerslag daarvan op een rol die bestreken was met was. Boeke bestudeerde de afdruk van het geluid op de wasrol. Hij nam allerlei klanken op, sprak stukken tekst in en liet soms zijn vrouw en kinderen – onder wie de latere pedagoog Kees Boeke – voor de trechter praten en zingen.

 

Mark Alphenaar van het Regionaal Archief: ‘Het is best bijzonder om een Alkmaarder te horen spreken die 122 jaar geleden leefde. Het is ook erg leuk dat je hem soms wat persoonlijkere dingen hoort zeggen. Dat is net zoiets als lachende mensen op hele oude foto's, dat zie je niet vaak.’ Alphenaar hoopt dat meer instellingen en verzamelaars nog eens in hun geluidscollecties zullen duiken. Wie weet zijn er nog wel oudere opnamen te vinden.

 

Veel van Boekes opnamen zijn verloren gegaan en de bewaarde opnamen zijn niet makkelijk te verstaan, maar dankzij transcripties die Boeke maakte is toch bekend wat er werd gezegd. De originele wasrollen met opnamen van Boeke worden tegenwoordig bewaard in het Universiteitsmuseum in Utrecht, de transcripties bij het IISG in Amsterdam. Het Regionaal Archief bezit dus een kopie op magneetband. De opname is nu te beluisteren via archiefalkmaar.nl/boeke.

 

Afbeelding 1: Jan Daniël Boeke in zijn werkkamer, ca. 1898. Foto Regionaal Archief Alkmaar.

 

Afbeelding 2: Transcriptie van de opname van 9 maart 1898. Archief Kees Boeke/IISG.

Afbeelding 3: Het gezin Boeke. Vrouw en kinderen waren soms te horen op de opnamen. Foto Regionaal Archief Alkmaar.

 


Online avond over de Tweede Wereldoorlog Regionaal Archief presenteert digitaal evenement

ALKMAAR – In het kader van 75 jaar vrijheid presenteert het Regionaal Archief in Alkmaar online een avond over de Tweede Wereldoorlog. Vertegenwoordigers van oorlogsmusea en andere deskundigen vertellen op vrijdagavond 24 april over de oorlog in de regio. Het evenement kan vanwege het coronavirus niet in het archief plaatsvinden, maar via Zoom kan iedereen nu gratis virtueel binnenlopen, meeluisteren en vragen stellen.

 

De thema-avond begint om 19.30 uur met vraaggesprekken met de deskundigen van Museum Vliegveld Bergen 40/45 en Bunkermuseum Jansje Schong in Egmond. Vanaf 20.10 uur staat een gesprek met de historici en oud-archivarissen Jan van Baar en Gerrit Valk op het programma. Zij deden beiden uitvoerig onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog in de regio. Wie daarna zelf aan de slag wil krijgt een overzicht mee met tips over het zoeken naar personen in oorlogsbronnen. Het Regionaal Archief lanceert die dag bovendien een aantal filmpjes waarin bijzondere stukken uit de oorlog getoond worden.

 

De digitale inloopavond over de Tweede Wereldoorlog is op 24 april vanaf 19.30 uur te bezoeken via Zoom: bit.ly/wo2zoom. Vragen stellen kan op de avond zelf via de chat, maar ook van tevoren via sociale media of via de mail: info@archiefalkmaar.nl. Het volledige programma is te vinden op regionaalarchief.nl/wo2online.

 

Het Regionaal Archief bewaart archieven uit tien gemeenten: Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel.

 

 

Afbeelding 1: Juichende kinderen en een groep gevangenen bij de bevrijding van Alkmaar, 1945. Foto P.J. Bosman/Regionaal Archief Alkmaar.

Afbeelding 2: Het verzamelen van door de geallieerden op Vliegveld Bergen gedropte voedselpakketten, 6 mei 1945. Foto P.J. Bosman/Regionaal Archief Alkmaar.

Afbeelding 3: De Atlantikwall met bunker in Egmond aan Zee, 1946. Foto Regionaal Archief Alkmaar.


Cursussen over Tweede Wereldoorlog en archieven

Nieuwe cursusreeks Regionaal Archief van start

 

ALKMAAR – Het Regionaal Archief in Alkmaar start weer een nieuwe reeks cursussen. De eerste vindt plaats op 5 februari. De cursussen zijn er voor iedereen die wil leren onderzoek te doen in het archief – naar de familiegeschiedenis bijvoorbeeld, of naar het verleden van een woning of woonplaats. Bijzonder dit jaar is een gratis cursusmiddag met tips voor het zoeken naar personen in de talloze bronnen over de Tweede Wereldoorlog, op donderdag 14 mei. Met natuurlijk speciale aandacht voor de oorlogsbronnen die het Regionaal Archief zelf bewaart.

 

Voor wie meer wil leren over het verrichten van archiefonderzoek zijn er ook de inmiddels vertrouwde cursussen. De maandelijks terugkerende gratis introductiemiddag biedt een eerste kennismaking met het Regionaal Archief en het zoeken in de rijke collectie. De cursus ‘Op zoek naar uw familiegeschiedenis’ helpt mensen op weg die in de archieven onderzoek willen doen naar hun voorouders. Wie meer wil uitzoeken over het verleden van bijvoorbeeld een gebouw of een straat kan terecht bij de cursus ‘Op zoek naar de geschiedenis van huizen, winkels en bedrijven’.

 

 

Alle cursussen worden gegeven in het gebouw van het Regionaal Archief aan de Bergerweg 1 in Alkmaar. Een overzicht van het cursusaanbod met informatie over de inhoud, de data en eventuele kosten is te vinden op regionaalarchief.nl/cursussen. Vooraf aanmelden voor een cursus is noodzakelijk; dat kan via de website, per e-mail (info@archiefalkmaar.nl) of telefonisch (072-8508200). 

Soldaten marcheren in 1942 over de Alkmaarse Kennemerstraatweg op deze ingekleurde foto. Foto Regionaal Archief Alkmaar. Wie meer wil leren over het zoeken naar personen in bronnen uit de Tweede Wereldoorlog kan terecht bij de gratis cursusmiddag.

Kruidenierswinkel G. Jongejan op de hoek van de Kerkelaan en de Heerenweg in Heiloo, in 1930. Foto Regionaal Archief Alkmaar. Voor wie meer te weten wil komen over een winkel, pand, of straat is er de cursus ‘Op zoek naar de geschiedenis van huizen, winkels en bedrijven’.

Schrijfles in Bergen, in 1910. Foto Regionaal Archief Alkmaar.

Het Regionaal Archief Alkmaar bewaart archieven van de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel. 


Regionaal Archief Alkmaar scoort hoog

Persbericht

Vrijdag 10 januari 2020

 

Regionaal Archief Alkmaar scoort hoog

Bezoekers geven een 8,3

 

ALKMAAR – Het Regionaal Archief te Alkmaar wordt gewaardeerd: bezoekers geven het archief over de hele linie het rapportcijfer 8,3. Dat blijkt uit de Kwaliteitsmonitor Dienstverlening Archieven over 2019. Daarmee scoort het Regionaal Archief boven de 8 die Nederlandse archiefinstellingen gemiddeld scoren voor hun dienstverlening. Het Regionaal Archief krijgt hoge cijfers voor de goed en snelle dienstverlening op de studiezaal, de ruime openingstijden en de heldere website en sociale mediakanalen. Ook krijgen archiefmedewerkers een 8,6 voor hun deskundigheid en een 8,8 voor hun vriendelijkheid.

 

De Kwaliteitsmonitor Dienstverlening Archieven wordt iedere twee jaar uitgevoerd door BRAIN, de Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland. Het onderzoek bestaat uit een vragenlijst die door gebruikers van het archief wordt ingevuld. Zo beoordelen zij de kwaliteit van de dienstverlening op studiezaal en online. “Ga zo door,” schrijft een hen. “Persoonlijk vind ik het een prettige omgeving om onderzoek te doen. En ben altijd goed en vriendelijk geholpen.” Het Regionaal Archief is blij met de betrokkenheid van bezoekers en gebruikers, met de vele complimenten en met alle suggesties.

 

Eén veelgehoorde wens van bezoekers gaat direct in vervulling: het Regionaal Archief is 2020 begonnen met een pilot van de nieuwe service ‘scannen op verzoek’. In de loop van het jaar zullen gebruikers scans uit steeds meer archieven gratis kunnen aanvragen. Zo hoeven gebruikers niet per se naar Alkmaar af te reizen om de originele archiefstukken te bekijken.

 

 

Het werkgebied van het Regionaal Archief Alkmaar beslaat tien gemeenten: Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel. Bezoekers kunnen op de website en in de studiezaal aan de Bergerweg 1 in Alkmaar onderzoek doen in de gemeentelijke archieven uit het werkgebied, maar ook in particuliere archieven die in het Regionaal Archief worden bewaard. Dat zijn bijvoorbeeld familiearchieven, of archieven van verenigingen en instellingen.

Het pand aan de Bergerweg te Alkmaar waarin het Regionaal Archief is gevestigd. Foto Regionaal Archief. 

Juichende toeschouwers tijdens de beëdiging van jonge officieren te Den Helder, 1930. In het archief zijn de medewerkers even blij met de uitkomst van de kwaliteitsmonitor. Foto Regionaal Archief, negatievencollectie Den Helder.


Open dag Regionaal Archief Alkmaar

Persbericht

Donderdag 17 oktober 2019

Van Perkament tot Pac-Man

 

Alkmaar—Het woord ‘archief’ roept bij veel mensen beelden op van stof en vergeelde documenten die hermetisch zijn afgesloten van de buitenwereld. Het Regionaal Archief wil zaterdag 9 november tijdens de open dag laten zien dat die beelden niet kloppen (Bergerweg 1 Alkmaar, 11.00-16.00 uur). In de depots van het archief worden veel schatten bewaard: van prachtige middeleeuwse perkamenten oorkonden tot digitale documenten en computerspellen. Bezoekers van de open dag kunnen retrocomputerspellen spelen, een reis door de tijd maken in de depots van het archief, floppy’s laten uitlezen en advies krijgen over het bewaren van papieren en digitale documenten.

 

In de studiezaal van het Archief kunnen retrocomputerspelletjes worden gespeeld. Die worden door het Homecomputermuseum uit Helmond beschikbaar gesteld. Ook kunnen bezoekers meer te weten komen over de games en andere digitale documenten die het archief bewaart, of vragen stellen over het bewaren van eigen digitaal materiaal. Wie nog 5,25” of 3,5” floppy’s voor de pc thuis heeft en die zelf niet meer kan bekijken, kan ze laten uitlezen.

 

Ook oude documenten en boeken komen tijdens de open dag aan bod. Wat voor spullen bewaart het Archief? En hoe zorgen we ervoor dat alles ook over honderden jaren nog bestudeerd en gebruikt kan worden? Er wordt ‘live’ gerestaureerd gedurende de dag.  Onze restauratoren beantwoorden graag vragen over het bewaren van (uw eigen) papieren, boeken, foto’s of ander ‘analoog’ materiaal.

 

De depots van het Regionaal Archief zijn tijdens de open dag geopend. Normaal zijn ze gesloten voor bezoekers. Medewerkers vertellen over de bijzondere boeken, kaarten, foto’s, brieven en andere documenten die er worden bewaard. Bezoekers komen oog in oog te staan met de eeuwenoude stadsrechten van Alkmaar, Schagen en Barsingerhorn, de befaamde polsstokbriefjes, prachtige handschriften en oude drukken, documenten uit de beide Wereldoorlogen en eeuwenoude brieven – onder andere van VOC-vaarders uit De Rijp en Alkmaar.

 

 

Zie voor meer informatie regionaalarchief.nl/opendag of de Facebookpagina van het Regionaal Archief. 


Afbeelding 1: Het stadsrecht van Alkmaar (uiterst links), de polsstokbriefjes, het computerspel ‘Marooners’ en moderne – maar toch al verouderde – informatiedragers: ze worden allemaal bewaard bij het Regionaal Archief. 

Afbeelding 2: Van middeleeuws perkament tot de digitale wereld: het zegel van Maria van Bourgondië (1481) naast diskettes, een casettebandje en een computerspel.

Afbeelding 3: De oude ambachtsschool aan de Bergerweg 1, waar het Regionaal Archief Alkmaar gevestigd is. 

 

Cursussen Workshops en Rondleidingen

Februari - juni 2019

Heeft u interesse in de geschiedenis van de regio of genealogie? Dan bent u aan het goede adres bij het Regionaal Archief. Wij verzorgen ieder jaar cursussen en workshops over diverse onderwerpen.

Ze worden allemaal gehouden bij het Archief aan de Bergerweg 1 in Alkmaar. Aanmelden kan via het aanmeldformulier op www.regionaalarchief.nl/aanmelden of telefonisch via 072-8508200

Introductiemiddag Archief

Datum:woensdag 6 februari, 6 maart, 10 april, 8 mei en 5 juni

Tijd: 14.30 - 16.30 uur

Kosten: gratis

 

Workshop op zoek naar uw familiegeschiedenis

Datum: donderdag 7 en 14 maart 2019

Tijd: 14.30 - 17.00 uur

Kosten:€ 5,00

 

Workshop onderzoek naar huizen, winkels en bedrijven

Datum: donderdag 9 en 16 mei 2019

Tijd: 14.30 - 17.00 uur

Kosten: € 5,00

 

Cursus Vrouwenlevens en vrouwenletteren in Alkmaar

Datum: vrijdag 1, 8, 15 en 22 maart 2019

Tijd: 14.30 - 16.30 uur

Kosten: € 60,00 inclusief lesmateriaal

Maximaal 12 deelnemers

 

Rondleidingen bij het archief

Datum: in overleg

Duur: 1,5 uur

Prijs: € 45.00 per groep van max 15 personen

Inhoud en duur kan op uw wensen worden afgestemd.

De prijs wordt hierop aangepast

 

Voor meer informatie of een aanmelding kunt u bellen naar 072-8508200 of mailen naar

info@archiefalkmaar.nl

Foto 1:  Portret van alom gevierd schrijfster Truitje Bosboom - Touissant (circa 1882), misschien wel de beroemdste Alkmaarse uit de 19de eeuw. Zij is een van de vrouwen die aan bod komt tijdens de cursus Vrouwenlevens en vrouwenletteren

Foto 2:  Een winkelstraat anno 1920, met van links naar rechts kruidenierszaak J.Bak, Van Ree ijzerhandel en J.F. van Lieshouts winkel in chocolade en suikerwerken (Luttik Oudorp te Alkmaar). In het water liggen afgemeerde marktschuiten. Wie meer wil weten over een winkel, pand of straat kan terecht bij de cursus Op zoek naar de geschiedenis van huizen, winkels en bedrijven.

Foto 3:  Onderzoek doen in het archief, juni 1979. De bronnen zijn hetzelfde gebleven, maar de studiezaal en onderzoeksmogelijkheden zijn veel veranderd sinds de jaren '70. Wie kennis wil maken met het huidige archief, is welkom bij een van de gratis introductiedagen.