Cursussen over vrouwenlevens en zoeken in archieven

Er gaat een nieuwe reeks cursussen van start bij het Regionaal Archief, Bergerweg 1 te Alkmaar, vanaf 6 februari. De cursussen ondersteunen mensen die op zoek zijn naar hun familieverleden, of het verleden van bv hun woonplaats of woning. Ook wordt er in maart een bijzondere cursus gegeven over Vrouwenlevens en vrouwenletteren in Alkmaar in de 2e helft van de 19de eeuw. In iedere les worden bijzondere archiefstukken getoond die de 19de eeuwse vrouwen tot  leven brengen.

 

Truitje Bosboom-Touissant, Cécile de Jong van Beek en Donk, Cornelia Hendrika Tigler Wybrandi - het zijn voorbeelden van vrouwen over wie deelnemers aan de cursus Vrouwenlevens en vrouwenletteren meer te weten komen. Aan de hand van romans, dagboeken en andere persoonlijke documenten leren cursisten meer over de levens van de vrouwen, hun werk en hun ideeën - een actueel onderwerp nu we dit jaar 100 jaar algemeen kiesrecht vieren. De cursus wordt gegeven door Renate Sun-Louw, oprichter van de website www.overlitertuur.nl en vindt plaats op 1, 8, 15 en 22 maart 2019 (kosten € 60,00)

Foto 1:  Portret van alom gevierd schrijfster Truitje Bosboom - Touissant (circa 1882), misschien wel de beroemdste Alkmaarse uit de 19de eeuw. Zij is een van de vrouwen die aan bod komt tijdens de cursus Vrouwenlevens en vrouwenletteren

Foto 2:  Een winkelstraat anno 1920, met van links naar rechts kruidenierszaak J.Bak, Van Ree ijzerhandel en J.F. van Lieshouts winkel in chocolade en suikerwerken (Luttik Oudorp te Alkmaar). In het water liggen afgemeerde marktschuiten. Wie meer wil weten over een winkel, pand of straat kan terecht bij de cursus Op zoek naar de geschiedenis van huizen, winkels en bedrijven.

Foto 3:  Onderzoek doen in het archief, juni 1979. De bronnen zijn hetzelfde gebleven, maar de studiezaal en onderzoeksmogelijkheden zijn veel veranderd sinds de jaren '70. Wie kennis wil maken met het huidige archief, is welkom bij een van de gratis introductiedagen.

 

Mensen die meer willen leren over het doen historisch onderzoek in archieven kunnen ook terecht bij het Regionaal Archief. De maandelijks terugkerende gratis introductiemiddag archief helpt mensen op weg die willen beginnen aan onderzoek in archieven - bv naar hun voorouders of een historisch onderwerp. Mensen die specifiek meer willen leren over voorouderonderzoek kunnen terecht bij de workshop Op zoek naar uw familiegeschiedenis, die bestaat uit 2 middagen. De workshop Op zoek naar de geschiedenis van huizen, winkels en bedrijven helpt deelnemers de juiste bronnen te kunnen vinden voor onderzoek naar bijvoorbeeld de geschiedenis van een huis of straat.

 

Een overzicht van het cursusaanbod is te vinden op regionaalarchief.nl/cursussen, met informatie over de inhoud, data en eventuele kosten van de cursussen. Vooraf aanmelden is nodig - dat kan via de website, per e-mail of telefonisch. Voor vragen kan men terecht bij info@archiefalkmaar.nl of 072-8508200 of de chatfunctie op de website van het Archief.

Regionaal Archief zoekt tijdsbeeld 2018

2018 is miljoenen keren vastgelegd op de gevoelige plaat. Op die manier is het tijdsbeeld van het afgelopen jaar goed vastgelegd, zou de gedachte kunnen zijn. Maar door de grote hoeveelheid foto's die er wordt gemaakt, is een foto steeds minder uniek en wordt er makkelijk weggegooid. Om te zorgen dat het tijdsbeeld van 2018 niet verdwijnt, start het Regionaal Archief een actie om kenmerkende foto's van 2018 te bewaren voor de toekomst. Het archief vraagt inwoners om één foto in te sturen die volgens hen kenmerkend is voor het afgelopen jaar.

 

Inwoners van het werkgebied van het Regionaal Archief worden gevraagd om een zelfgemaakte foto op te sturen, die zij typerend vinden voor 2018. Zijn er bijvoorbeeld gebouwen of dorps- en stadsbeelden verdwenen in het afgelopen jaar, of staan die op het punt van verdwijnen? Of is er in 2018 iets bijzonders gebeurd dat op de foto is gezet? Het Archief hoopt op deze manier een verzameling foto's te ontvangen die laat zien hoe 2018 eruitzag en wat de inwoners zelf belangrijk vonden.

 

Foto 1: Typisch 2018 in Alkmaar: de steigers van Klim naar de Hemel op het dak van de Grote Kerk.

Foto 2: Maart 2018 lag er genoeg ijs om te schaatsen aan de rand van het Amstelmeer bij Slootdorp

Paul Post, directeur van het Regionaal Archief, zegt het volgende over het project: "De foto's die we op deze manier verzamelen vormen een belangrijke aanvulling op onze collectie, omdat ze ons door de ogen van de inwoners mee laten kijken. De toelichting bij de foto geeft vaak een bijzonder inkijkje in gebeurtenissen in de regio, heel verschillend van de reguliere foto's die we binnenkrijgen".

 

Elk denkbaar type foto uit het jaar 2018 wordt verwelkomd. De plaatjes moeten geschoten zijn in het werkgebied van het Archief (de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel). Inzenders worden gevraagd te vermelden waar, wanneer en waarom ze de foto hebben gemaakt.

Foto 3: Een typisch Texels kiekje uit 2018: lammetjes worden met de mobiel gefotografeerd door de dochters van de inzender.

Foto 4: De voormalige drukkerij van het NHD in Alkmaar. Het gebouw waarin de drukkerij gevestigd was, stond lange tijd leeg. De foto is gemaakt vlak voor de Karavaan het gebouw als theaterlocatie gebruikte. Nu wordt het gebouw aan de Edisonweg een culturele broedplaats.

De afbeeldingen worden op de Flickr-pagina van het Archief geplaatst. Een selectie van 15 foto's uit de inzendingen wordt op de beeldbank van het Archief ondergebracht. Die foto's, die samen zo goed mogelijk weergeven hoe 2018 eruitzag in de regio, worden dan tot in de eeuwigheid bewaard. Zowel amateurs als professionals mogen afbeeldingen inzenden, zolang ze er geen bezwaar tegen hebben dat de rechten door het Archief worden overgenomen en de afbeeldingen door iedereen kunnen worden gebruikt.

 

Vorig jaar is er ook een oproep gedaan door het Regionaal Archief, om het tijdsbeeld van 2017 vast te leggen. De geselecteerde foto's die in de beeldbank terecht zijn gekomen, zijn te vinden via bit.ly/tijdsbeeld2017.

 

Foto's kunnen worden ingestuurd via foto@archiefalkmaar.nl. Voor de voorwaarden en meer informatie kan men terecht op www.regionaalarchief.nl/foto.

Er geldt een maximum van één foto per inzender. Inzenden kan tot en met 31 januari 2019

Foto 5: Basisschool De Cocon tijdens de Avondvierdaagse te Heerhugowaard. Ook in 2018 zijn er nog veel deelnemers.

Foto 6: De tramhalte bij Dirkshorn aan de voormalige tramlijn Schagen - Van Ewijcksluis. De tram reed van 1912 tot 1935, maar ook in 2018 zijn er nog sporen van te vinden.

Bijvoorbeeld deze abri.

Foto 7: Ook anno 2018 is het reguleren van de waterhuishouding in Nederland van groot belang. De Koopvaardersschutssluis laat vaartuigen het hoogteverschil tussen de haven van Den Helder en de Helderse binnenwateren overbruggen.